Ritkán valamivel jobb hírekkel is szolgálhatok, ez pedig egy ilyen eset.
A hír alapja a 86/609/EGK irányelv, amely a kísérleti és egyéb tudományos célokra felhasznált állatok védelméről rendelkezik. Ezen irányelv az Európai Parlament döntése alapján felülvizsgálat tárgyává válik a kutatásokhoz és ártalmatlansági vizsgálatokhoz (ma még) szükségszerűen használt állatok fokozottabb védelme érdekében.
Nyilván én is azt szeretném, ha egyáltalán soha, semmilyen körülmények között nem végeznének állatkísérleteket, de engedjétek meg, hogy már annak is örüljek, hogy egyáltalán foglalkoznak az ilyesmivel.

Tehát változásokról röviden:
1. Cél a kísérleti állatok számának minimálisra csökkentése, előírás pedig az alternatív kísérleti módszerek használata. Ahol nincs mód az állatkísérleteket helyettesítő alternatív módszerek alkalmazására, ott csökkenteni kell az állatok felhasználásának mértékét, illetve tökéletesíteni kell a vizsgálati módszereket úgy, hogy az állat számára a lehető legkevesebb fájdalommal járjanak.
2. Szükséges lesz az állatok felhasználását igénylő projektek engedélyezéséhez előzetes etikai értékelés, és fontos szemponttá válik az elhelyezés és gondozás körülményeinek javítása. Ez nagyon hangzatos, de valahogy úgy érzem, hogy csak szöveg, és valódi változást nem fog eredményezni... Viszont az állatokat tenyésztő, beszállító vagy felhasználó létesítmények összes tevékenysége engedélyköteles lesz.
3. Az új irányelv tilalmat rendel el az emberszabású majmok tudományos célú felhasználására. A tilalom csak abban az esetben oldható fel, ha a faj fennmaradása a tét, illetve, ha egy súlyos vagy életveszélyes emberi betegség járványszerűen elkezd terjedni.
4. Biztosítani kívánják, hogy állatok felhasználására csak és kizárólag akkor kerüljön sor, ha az állatkísérlet más kutatási módszerekkel nem helyettesíthető, és ha az minden tekintetben indokolt.

Igazából azt nem értem, hogy ezek a szempontok eddig miért nem voltak fontosak?!

Az Európai Unió tagállamainak 24 hónap áll rendelkezésükre, hogy az irányelv rendelkezéseit ratifikálják. Az új irányelv 2013. január 1-jén lép életbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://animalcruelty.blog.hu/api/trackback/id/tr692290863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása